Bueskydning er et populært valgfag

Mick (t.v.) med en compound- og Rasmus med en recurverbue sigter efter vildsvinet 30 meter væk.

– og her ses resultatet.

Tobias og Hjalte gør resultatet af skydning op.

Henrik Karup Frederiksen (t.h.) videregiver gode tips til fra v. Rasmus, Mick og Mike.

Mick håber i næste skoleår at kunne tage buejagttegn.

Der lægges an til skydning, som foregår under stor disciplin.

Victoria og Mike i et koncentreret øjeblik.

På banen må der skydes på afstande fra 10-70 meter.

Magleby Fri- og Efterskole er den første skole i Danmark, der er blevet optaget i Bueskydning Danmark, og det giver fine muligheder for skolens elever

Det er torsdag eftermiddag, og bueskydningsbanen, hvor der må skydes på afstande fra 10-70 meter, er stillet op på det store grønne område ved siden af skolen.
– Der må skydes”, lyder det.
Mick samt tre andre drenge og en enkelt pige indtager deres stillinger, og kort efter suser pilene af sted. Nogle skyder mod en skive, hvor det gælder om at ramme lige i centrum. For andre er målet at ramme et vildsvin, der er afbilde på en anden skive.
– Og det skal helst rammes i lungen lige bag forbenene, siger Mick, der kort efter må konstatere, at hans skud fra 30 meter sidder i halsen på vildsvinet.
Mick og de andre elever vil senere hen skulle først en tur til Rødme på Sydfyn, hvor der er en 3D-bane med naturtro efterligninger af jagtdyr som skumdyr opstillet i naturlige omgivelser. Næste år vil man besøge og skyde på en endnu større 3D-bane i Jylland.
16 elever på Magleby Fri- og Efterskole har i dette forår valgt bueskydning som valgfag, og Mick har derfor glædet sig til endnu en torsdag som denne. Men han glæder sig især til, at han i morgen modtager den compoundbue, han har brugt 3000 kroner af sine opsparede konfirmationspenge på.
– Jeg skal bruge den til at gå på buejagt, fortæller Mick. Først skal han dog tage buejagttegn. Det vil skolen hjælpe ham med, ligesom de hjalp ham med undervisningen, der førte til, at han for nylig fik almindeligt jagttegn.
Ved siden af Mick står Rasmus. Det er kun anden gang, at han i dag er med til at skyde med bue og pil, men Rasmus er ikke i tvivl. Han vil også have det som valgfag i næste skoleår, hvor han håber at kunne tage såvel jagttegn som buejagttegn.
Der er forskellige grunde til, at eleverne har valgt bueskydning. For Victorias vedkommende har hun haft lyst, lige siden hun så filmen Hunger Games. I pinsen deltager hun i et buebygningskursus på skolen for at få sin egen bue.
Skolen råder over buer og pile, eleverne kan bruge, men man opfordrer eleverne til at anskaffe sig deres egne buer.
– Først når de har deres egen bue, som vi gerne hjælper dem med køb og opsætning af, kan de blive rigtig gode og udvikle sig, siger Philip Stobbe, som sammen med Henrik Karup Frederiksen står for bueskydnings-undervisningen.
Der findes fire buetyper: langbue, barbue, recurvebue og compoundbue.
Langbuen er den simpleste buetype, og den som man kender fra vikingetiden i Danmark eller fra middelalderens England.
Recurvebuen er den olympiske bue og kaldes sådan på grund af buebenenes ender. Barbuen er i store træk en recurvebue, dog uden sigte.
Compoundbuen er den moderne, teknisk set meget avancerede buetype og på grund af dens effektivitet og lille størrelse den mest anvendte til jagt. En compoundbue kan skyde pilene op til 500-600 meter.
For 1600 kroner kan eleverne anskaffe sig en begynderpakke med en langbue og pile for, mens prisen for en compoundbue starter ved 3000 kroner.
Magleby Fri- og Efterskole er som den første skole i Danmark blevet medlem af Bueskydning Danmark. Det betyder, at skolens elever nu kan deltage i alle typer bueskydnings-turneringer i Danmark og udlandet. Samt at skolen kan arrangere konkurrencer med deltagere udefra.
Skolens bueskydningsbane og udstyr er blevet godkendt af Bueskydning Danmark og følgelig også godkendt af politiet. Medlemskabet betyder desuden, at eleverne er forsikret, hvis uheld skulle være ude.
– Vi satser i første omgang på at have elever med til to turneringer i det kommende skoleår, siger Henrik Karup Frederiksen.
Mens Henrik deltager i bueskydnings-konkurrencer, bl.a. skal han i pinsen til Danish Open i Nr. Snede, foretrækker Philip at stå for historisk formidling af bueskydning på viking- og middelaldermarkeder i Danmark og Europa.
De er begge buejægere  – med harer som hidtil største trofæ.
Henrik og Philip danner også lærer-par i valgfagene jagttegn og fægtning.