Mad og køkken

Hjemmelavet mad
med lokale råvarer

Der er fuld forplejning til alle elever på Magleby Efterskole. Vi laver sund mad med fibre og grøntsager, som giver energi til en aktiv hverdag!

Magleby Efterskoles madprincipper

På Magleby Efterskole er alle måltider en del af skolepengene for efterskoleelever. Køkkenet sørger for en sund, grov kost, som mætter, giver energi til krop og hjerne og sørger for et stabilt blodsukker.

Vores madprincipper er:

Mad fra bunden

Vi serverer god, hjemmelavet mad til alle måltider, og der er hjemmebagte boller til både børn og voksne hver formiddag. Vi spiser svinekød, oksekød, kalkun, kylling, fisk og ind imellen har vi kødfri dage. Vi spiser mange grøntsager og begrænser fedt.

Alle skal smage

Det er vigtigt, at alle smager på alle dele af maden for at blive mætte, stille sine næringsbehov og udfordre spisevaner. Vi serverer ofte grøntsager som salatbar, hvor man kan blande sin egen yndlingssalat.

Lokale råvarer

Vi laver mad af friske, lokale råvarer. Vi får bl.a. fisk fra den lokale fiskehandler i Bagenkop og æg, æbler, rabarber, honning mv. fra skolens selvforsyningsprojekt.

Årstidens frugt og grønt

Sæsonens råvarer er sundere og smager bedre. Derfor spiser vi så vidt muligt efter årstiden.

Mindre sukker

Eleverne har mere energi og bedre humør, når vi holder igen med sukker. Der er hjemmebagt kage til festlige lejligheder (som elevernes fødselsdage).
Vi spiser ikke sukkerholdige fødevarer i hverdagen, og vi bruger sukker i meget begrænsede mængder i madlavningen. Slik, chips og lignende er tilladt på efterskoleelevernes værelser og må i weekenden medbringes i dagligstuen og fællesrum.

Særlige madhensyn

Vi tager gerne hensyn til allergier, hvis eleven er diagnosticeret hos lægen. Vi laver også gerne særlig kost til elever, som er veganere og vegetarer. Dette sker i dialog med forældrene for at sikre, at eleverne får dækket alle næringsbehov.

Ønskemiddage

Vi vil gerne engagere eleverne i madlavning og madkultur. Derfor får efterskoleeleverne lov til at ønske middagsretter, som af og til bliver serveret til det, vi kalder “ønskemiddage”.

Eleverne hjælper i køkkenet

Som efterskoleelev er man to til tre gange om året på et opvaskehold af fire personer i en uge ad gangen. Derudover kommer alle i køkkenpraktik i løbet af året. I køkkenpraktikken hjælper eleverne med at lave morgenmad, frokost, gøre køkkenet rent osv.

På den måde lærer eleverne at samarbejde i små hold og får indsigt i fødevarer og madlavning.

Medarbejder - Magleby Fri- & Efterskole

Køkkenleder
Dorte Borg Nielsen

Dorte blev køkkenleder på Magleby Efterskole d. 1.10.2020. Hun sørger for god, varieret og velsmagende mad, så alle bliver mætte.

Dorte har et smittende godt humør, så det er altid rart at være med i køkkenet. Hun tager gerne imod ønsker om forskellige retter, og så er hun altid glad for at tage en god snak om opskrifter og råvarer.

Hverdagen i måltider

7:30: Morgenmad
(havregryn, cornflakes eller boller og evt. yoghurt, koldskål, havregrød, øllebrød, æg eller hjemmelavet müsli)

10:00: Hjemmebagte boller og frugt

12:00: Frokost (varm mad)

14:30: Eftermiddagsmad med rugbrød og pålæg

18:30: Aftensmad
(rugbrød, pålæg, lune retter, grøntsager og rester fra frokost)

21:00: Aftente
(frugt, knækbrød/kiks og ost)

Medarbejder - Magleby Fri- & Efterskole

Køkkenleder
Dorte Borg Nielsen

Dorte blev køkkenleder på Magleby Efterskole d. 1.10.2020. Hun sørger for god, varieret og velsmagende mad, så alle bliver mætte.

Dorte har et smittende godt humør, så det er altid rart at være med i køkkenet. Hun tager gerne imod ønsker om forskellige retter, og så er hun altid glad for at tage en god snak om opskrifter og råvarer.

Hjemmelavet mad med lokale råvarer

Der er fuld forplejning til alle elever på Magleby Efterskole. Vi laver sund mad med fibre og grøntsager, som giver energi til en aktiv hverdag!

Magleby Efterskoles madprincipper

På Magleby Efterskole er alle måltider en del af skolepengene for efterskoleeleverne. Køkkenet sørger for en sund, grov kost, som mætter, giver energi til krop og hjerne og sørger for et stabilt blodsukker.

Vores madprincipper er:

Mad fra bunden

Vi serverer god, hjemmelavet mad til alle måltider, og der er hjemmebagte boller til både børn og voksne hver formiddag. Vi spiser svinekød, oksekød, kalkun, kylling, fisk og ind imellen har vi kødfri dage. Vi spiser mange grøntsager og begrænser fedt.

Alle skal smage

Det er vigtigt, at alle smager på alle dele af maden for at blive mætte, stille sine næringsbehov og udfordre spisevaner. Vi serverer ofte grøntsager som salatbar, hvor man kan blande sin egen yndlingssalat.

Lokale råvarer

Vi laver mad af friske, lokale råvarer. Vi får bl.a. fisk fra den lokale fiskehandler i Bagenkop og æg, æbler, rabarber, honning mv. fra skolens selvforsyningsprojekt.

Årstidens frugt og grønt

Sæsonens råvarer er sundere og smager bedre. Derfor spiser vi så vidt muligt efter årstiden.

Ingen sukker (næsten)

Eleverne har mere energi og bedre humør, når vi holder igen med sukker. Der er hjemmebagt kage til festlige lejligheder (som elevernes fødselsdage).
Vi spiser ikke sukkerholdige fødevarer i hverdagen, og vi bruger sukker i meget begrænsede mængder i madlavningen. Slik, kage mv. er heller ikke tilladt på efterskoleelevernes værelser.

Særlige madhensyn

Vi tager gerne hensyn til allergier, hvis eleven er diagnosticeret hos lægen. Vi laver også gerne særlig kost til elever, som er veganere og vegetarer. Dette sker i dialog med forældrene for at sikre, at eleverne får dækket alle næringsbehov.

Ønskemiddage

Vi vil gerne engagere eleverne i madlavning og madkultur. Derfor får efterskoleeleverne lov til at ønske middagsretter, som af og til bliver serveret til det, vi kalder “ønskemiddage”.

Eleverne hjælper i køkkenet

Som efterskoleelev er man to til tre gange om året på et opvaskehold af fire personer i en uge ad gangen. Derudover kommer alle i køkkenpraktik i løbet af året. I køkkenpraktikken hjælper eleverne med at lave morgenmad, frokost, gøre køkkenet rent osv.

På den måde lærer eleverne at samarbejde i små hold og får indsigt i fødevarer og madlavning.

Hverdagen i måltider

7:30: Morgenmad
(havregryn, cornflakes eller boller og evt. yoghurt, koldskål, havregrød, øllebrød, æg eller hjemmelavet müsli)

10:00: Hjemmebagte boller og frugt

12:00: Frokost (varm mad)

14:30: Eftermiddagsmad med rugbrød og pålæg

18:30: Aftensmad
(rugbrød, pålæg, lune retter, grøntsager og rester fra frokost)

21:00: Aftente
(frugt, knækbrød/kiks og ost)