Mad og køkken

Hjemmelavet mad
med lokale råvarer

Der er fuld forplejning til alle elever på Magleby Fri- & Efterskole. Vi laver sund mad med fibre og grøntsager, som giver energi til en aktiv hverdag!

Magleby Fri- & Efterskoles madprincipper

På Magleby Fri- & Efterskole er alle måltider en del af skolepengene for både efterskole- og friskoleelever. Køkkenet sørger for en sund, grov kost, som mætter, giver energi til krop og hjerne og sørger for et stabilt blodsukker.

Vores madprincipper er:

Mad fra bunden

Vi serverer god, hjemmelavet mad til alle måltider, og der er hjemmebagte boller til både børn og voksne hver formiddag. Vi spiser svinekød, oksekød, kalkun, kylling, fisk og ind imellen har vi kødfri dage. Vi spiser mange grøntsager og begrænser fedt.

Alle skal smage

Det er vigtigt, at alle smager på alle dele af maden for at blive mætte, stille sine næringsbehov og udfordre spisevaner. Vi serverer ofte grøntsager som salatbar, hvor man kan blande sin egen yndlingssalat.

Lokale råvarer

Vi laver mad af friske, lokale råvarer. Vi får bl.a. fisk fra den lokale fiskehandler i Bagenkop og æg, æbler, rabarber, honning mv. fra skolens selvforsyningsprojekt.

Årstidens frugt og grønt

Sæsonens råvarer er sundere og smager bedre. Derfor spiser vi så vidt muligt efter årstiden.

Ingen sukker (næsten)

Eleverne har mere energi og bedre humør, når vi holder igen med sukker. Der er hjemmebagt kage til festlige lejligheder (som elevernes fødselsdage).
Vi spiser ikke sukkerholdige fødevarer i hverdagen, og vi bruger sukker i meget begrænsede mængder i madlavningen. Slik, kage mv. er heller ikke tilladt på efterskoleelevernes værelser.

Særlige madhensyn

Vi tager gerne hensyn til allergier, hvis eleven er diagnosticeret hos lægen. Vi laver også gerne særlig kost til elever, som er veganere og vegetarer. Dette sker i dialog med forældrene for at sikre, at eleverne får dækket alle næringsbehov.

Ønskemiddage

Vi vil gerne engagere eleverne i madlavning og madkultur. Derfor får efterskoleeleverne lov til at ønske middagsretter, som af og til bliver serveret til det, vi kalder “ønskemiddage”.

8., 9. og 10. klasse hjælper i køkkenet

Efterskoleeleverne og udskolingseleverne i friskolen hjælper til i køkkenet. Som 8., 9. og 10. klasseselev er man to til tre gange om året på et opvaskehold af fire personer i en uge ad gangen. Derudover kommer alle i køkkenpraktik i løbet af året. I køkkenpraktikken hjælper eleverne med at lave morgenmad, frokost, gøre køkkenet rent osv.

På den måde lærer eleverne at samarbejde i små hold og får indsigt i fødevarer og madlavning.

Køkkenleder
Mie Skovhaur

Mie har stået i køkkenet på skolen i Magleby siden 1984, længe før Magleby Fri- & Efterskole, der holdt til på adressen. Hun styrer køkkenet med sikker hånd og sørger for, at alle bliver mætte hver dag. 

Hverdagen i måltider

7:30: Morgenmad for efterskolen
(havregryn, cornflakes eller boller og evt. yoghurt, koldskål, havregrød, øllebrød, æg eller hjemmelavet müsli)

10:00: Hjemmebagte boller og frugt

11.15: Frokost for friskolen
(rugbrød, pålæg, en lun ret og grøntsager)

12:00: Frokost for efterskolen
(varm mad)

13:00: Eftermiddagsfrugt for friskolen

14:30: Eftermiddagsmad for efterskolen
(rugbrød og pålæg)

18:30: Aftensmad for efterskolen
(rugbrød, pålæg, lune retter, grøntsager og rester fra frokost)

21:00: Aftente for efterskolen (frugt, knækbrød/kiks og ost)

Køkkenleder
Mie Skovhaur

Mie har stået i køkkenet på skolen i Magleby siden 1984, længe før Magleby Fri- & Efterskole, der holdt til på adressen. Hun styrer køkkenet med sikker hånd og sørger for, at alle bliver mætte hver dag.

Hjemmelavet mad med lokale råvarer

Der er fuld forplejning til alle elever på Magleby Fri- & Efterskole. Vi laver sund mad med fibre og grøntsager, som giver energi til en aktiv hverdag!

Magleby Fri- & Efterskoles madprincipper

På Magleby Fri- & Efterskole er alle måltider en del af skolepengene for både efterskole- og friskoleelever. Køkkenet sørger for en sund, grov kost, som mætter, giver energi til krop og hjerne og sørger for et stabilt blodsukker.

Vores madprincipper er:

Mad fra bunden

Vi serverer god, hjemmelavet mad til alle måltider, og der er hjemmebagte boller til både børn og voksne hver formiddag. Vi spiser svinekød, oksekød, kalkun, kylling, fisk og ind imellen har vi kødfri dage. Vi spiser mange grøntsager og begrænser fedt.

Alle skal smage

Det er vigtigt, at alle smager på alle dele af maden for at blive mætte, stille sine næringsbehov og udfordre spisevaner. Vi serverer ofte grøntsager som salatbar, hvor man kan blande sin egen yndlingssalat.

Lokale råvarer

Vi laver mad af friske, lokale råvarer. Vi får bl.a. fisk fra den lokale fiskehandler i Bagenkop og æg, æbler, rabarber, honning mv. fra skolens selvforsyningsprojekt.

Årstidens frugt og grønt

Sæsonens råvarer er sundere og smager bedre. Derfor spiser vi så vidt muligt efter årstiden.

Ingen sukker (næsten)

Eleverne har mere energi og bedre humør, når vi holder igen med sukker. Der er hjemmebagt kage til festlige lejligheder (som elevernes fødselsdage).
Vi spiser ikke sukkerholdige fødevarer i hverdagen, og vi bruger sukker i meget begrænsede mængder i madlavningen. Slik, kage mv. er heller ikke tilladt på efterskoleelevernes værelser.

Særlige madhensyn

Vi tager gerne hensyn til allergier, hvis eleven er diagnosticeret hos lægen. Vi laver også gerne særlig kost til elever, som er veganere og vegetarer. Dette sker i dialog med forældrene for at sikre, at eleverne får dækket alle næringsbehov.

Ønskemiddage

Vi vil gerne engagere eleverne i madlavning og madkultur. Derfor får efterskoleeleverne lov til at ønske middagsretter, som af og til bliver serveret til det, vi kalder “ønskemiddage”.

8., 9. og 10. klasse hjælper i køkkenet

Efterskoleeleverne og udskolingseleverne i friskolen hjælper til i køkkenet. Som 8., 9. og 10. klasseselev er man to til tre gange om året på et opvaskehold af fire personer i en uge ad gangen. Derudover kommer alle i køkkenpraktik i løbet af året. I køkkenpraktikken hjælper eleverne med at lave morgenmad, frokost, gøre køkkenet rent osv.

På den måde lærer eleverne at samarbejde i små hold og får indsigt i fødevarer og madlavning.

Hverdagen i måltider

7:30: Morgenmad for efterskolen
(havregryn, cornflakes eller boller og evt. yoghurt, koldskål, havregrød, øllebrød, æg eller hjemmelavet müsli)

10:00: Hjemmebagte boller og frugt

11.15: Frokost for friskolen
(rugbrød, pålæg, en lun ret og grøntsager)

12:00: Frokost for efterskolen
(varm mad)

13:00: Eftermiddagsfrugt for friskolen

14:30: Eftermiddagsmad for efterskolen
(rugbrød og pålæg)

18:30: Aftensmad for efterskolen
(rugbrød, pålæg, lune retter, grøntsager og rester fra frokost)

21:00: Aftente for efterskolen (frugt, knækbrød/kiks og ost)